Vianočný koncert "Hudobné Vianoce"

20.12.2013 19:49

Obdobie pred vianočnými sviatkami je už tradične veľmi uponáhľané - nákupy, upratovanie, pečenie... Všetci sú nervózni, pokoj a sviatočná atmosféra sa vytratia do nenávratna. Dnes sme si však pripomenuli, o čom majú Vianoce v skutočnosti byť - o ľudskej láske, porozumení a spolupatričnosti.

Vďaka mladým profesionálnym umelcom, poslucháčom a absolventom Konzervatória a VŠMU v Bratislave, sme sa preniesli do úplne iného sveta. Sveta bez zloby, závisti a neprajnosti. V ich podaní zazneli najznámejšie slovenské ľudové koledy ako Tichá noc, Búvaj dieťa krásne, Dobrý pastier sa narodil, Poďme bratia do Betléma a mnohé iné. Celý zážitok bol o to silnejší, že vianočný koncert sa uskutočnil v priestoroch Rímsko-katolíckeho kostola v Ilave. Za zvukov organovej hudby sme sa postupne zoznámili aj s pôvodom iných vianočných piesní. Program koncertu totiž tvorila i prechádzka vianočnou tvorbou svetových hudobných skladateľov, vďaka ktorej sme sa dozvedeli čo-to z histórie najznámejších vianočných piesní, ako aj zo života ich tvorcov.

Na záver sme si spoločne zaspievali niekoľko najznámejších kolied a zaželali si pokojné vianočné sviatky plné zdravia, lásky, radosti a mieru.

 

—————

Späť