Návšteva Galérie M.A.Bazovského v Trenčíne

28.05.2014 19:26

Návšteva Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne býva už tradične spojená s novými a netradičnými zážitkami. Tak tomu bolo aj tento rok. Výstava Jany Hlavenkovej Prekopovej a Tomáša Hlavenku pod názvom „5 minút za mestom“ ponúkala neobvyklý pohľad na prírodu a krajinu nachádzajúcu sa v blízkosti miest. Okrem klasických malieb kombinovaných s rôznorodými prírodninami nás zaujali najmä priestorové práce - huby v nadživotnej veľkosti, skamenená ryba, obrovské a rešpekt vzbudzujúce osie hniezdo, diela z nájdených kostí či dreva... V každom rohu výstavnej siene sa nachádzali zaujímavé objekty, ktoré symbolizovali blízky vzťah umelcov k prírode a všetkému živému.

Úplne odlišne na nás vplývala výstava diel významného súčasného maliara, Mareka Ormandíka, ktorá sa nachádzala o poschodie nižšie. Akoby sme prišli zo sveta plného svetla a radosti do najtemnejšieho kúta ľudskej duše. Vo svojich farebne výrazných a často aj provokujúcich dielach sa autor snažil o odkrytie všetkých tajomstiev a ukrytých právd - aj tých najhroznejších. Možno práve preto na nás jeho diela pôsobili omnoho pochmúrnejšie a miestami až strašidelne. 

K najzaujímavejším častiam návštevy galérie však patrili nepochybne tvorivé dielne v Galérii Majstra Galerka. Tento rok nám opäť ponúkli novú techniku práce s akrylovými farbami. Nanášaním pomocou špongie sme získali na výkresoch nádhernú hru odtieňov a farieb. Zvieratá a predmety vystrihnuté z takýchto výkresov vyzerali oveľa zaujímavejšie a prepracovanejšie. Po dokreslení pozadia a detailov sme tak získali nádherné práce, za ktoré by sa určite nemusel hanbiť žiadny umelec.

—————

Späť