Školské veľkonočné trhy

15.04.2014 17:41

Počuli ste už o tom, že niekde v Tichom oceáne existujú Veľkonočné ostrovy? Vraj pozostávajú z 20 sopečných kužeľov a ich pomenovanie sa viaže na veľkonočné obdobie, počas ktorého objaviteľ ostrova, Holanďan Roggeveen, priprával k jeho brehom.

My sme však presvedčení o tom, že skutočné Veľkonočné ostrovy sa nachádzajú v Ilave, na Medňanskej ulici. Presnejšie, na prízemí pavilónu B. Veď kde inde by ste na jednom mieste mohli vidieť toľko nádherných veľkonočných dekorácií ako tam?! Prútené venčeky, voňavé perníky, ozdoby na okná či do vázičiek, zakvitnuté pohľadnice, vyzdobené košíčky, papierové snežienky, no a, pravdaže, kraslice od výmyslu sveta - farbené, lepené, omotané vlnou, "zasadené" v kvetináčoch či na chbtoch sliepočiek a zajačikov... Pravý veľkonočný raj.

Presvedčili sa o tom všetci, ktorí na trhy zavítali a zakúpili si niektorý zo žiackych výrobkov.  Takto v nasledujúcich sviatočných dňoch zútulnia ilavské príbytky nielen ozdoby zakúpené v obchodoch, ale aj originálne stromčeky prvákov, perníčky od žiakov druhých ročníkov, tretiacke obrázky na stenu či prútené korbáče štvrtákov. Žiaci všetkých tried opäť dokázali, že hoci nie sú profesionálni dekoratéri či aranžéri, hravo sa im dokážu vyrovnať. No a nejaké tie chybičky krásy láskavé oko rodiča či starého rodiča dokáže predsa prehliadnuť. Dôležitá je láska, s akou svoje výtvory deti robili, trpezlivosť, ktorá im pomáhala práce dokončiť a jedinečnosť, ktorú vložil do svojho výrobku každý autor či autorka. Vidno, že nastupujúce sviatky patria u detí k tým najobľúbenejším.

 

 

—————

Späť