Deň Zeme

28.04.2014 17:11

Už niekoľko rokov je 22. apríl významným dňom nielen pre našu planétu, ale aj pre ľudí na nej žijúcich. Práve na Deň Zeme si viac ako po iné dni uvedomujeme našu bytostnú závislosť od jej darov. Akoby sme po zvyšok roka úplne zabudli na to, že tento zázrak zvaný Zem je naším jediným domovom. V nemom úžase obdivujeme jej krásy a cítime potrebu chrániť jej poklady pre budúce generácie.

Aj rozhlasová relácia, ktorú sme si vypočuli na začiatku dňa bola plná výziev k ochrane a tvorbe životného prostredia. Pripomenuli sme si, ako ľudská ľahostajnosť, chamtivosť či neinformovanosť ničí krehkú krásu Zeme, ako človek svojimi nešetrnými zásahmi trvalo poškodzuje jej prírodné zdroje. I keď nepatríme k tým, ktorí vytvárajú čierne skládky, či znečisťujú vodné zdroje starým motorovým olejom, ostré slová kritiky sa nás dotkli a zasiahli na tom najcitlivejšom mieste.

Posolstvo celej relácie v nás umocnil krátky film, ktorý veľmi názorne ukazoval dôsledky ľudskej hlúposti a pohodlnosti. V priebehu niekoľkých minút sme mali možnosť vidieť, ako sa naša planéta bráni - opakovanými zemetraseniami, záplavami, obrovskými suchami, výbuchmi sopiek, či veternými smršťami. Nehnevajme sa však pre to na ňu. Ona za to nemôže. Tieto obrovské výkyvy počasia sú len nevyhnutným dôsledkom nepremyslenej činnosti ľudí.

Aby naša Zem nepripomínala mŕtvu, mesačnú krajinu bez akéhokoľvek života, sľúbili sme si, že pre ňu urobíme všetko, čo bude v našich silách. Na začiatok sme si precvičili správne separovanie jednotlivých zložiek odpadu a vyčistili sme jednu virtuálnu krajinu. S ubúdajúcim odpadom sa do nej postupne vracal život. Hoci išlo len o detskú hru, bolo úžasné sledovať, ako sa k potoku vrátila srnčia zver, na stromy vtáky, na kvety motýle. Možno nás táto hra oslovila tak veľmi preto, lebo vieme, koľko spoločného má so skutočnou realitou. Tam sa však môže stať aj to, že sa do znečistených oblastí nemusí život vrátiť už nikdy. :o(

V ďalšej časti dňa sme si otestovali svoje vedomosti o separácii krátkym kvízom. Tí, ktorí pozorne počúvali rozhlasovú reláciu, dokázali pohotovo určiť, kam patrí ojazdená pneumatika, na čo je vhodný bioodpad či prečo nosíme použité akumulátory do zberného dvora.

Všetky odpovede na jednotlivé kvízové otázky sme našli aj vo výchovnom koncerte s nezvyčajným názvom "Dr. Zembolí". Veselý detský program bol plný melodických pesničiek, ale i dôležitých posolstiev. Zaoberal sa totiž takými vážnymi témami, ako sú ekológia, ľudská chamtivosť či krátkozrakosť. Vtipné texty jednotlivých piesní parodovali zlé ľudské vlatnosti a prinášali množstvo veselých postavičiek - vzduch Puch, plastovú fľašu Mášu, studničku Fujničku, igelitovú tašku Sašku, kyslý dážď Kleofáš a veľa iných. Každý z nich však bol i nositeľom dôležitej myšlienky, že ľudskosť, separovanie, recyklácia, zber druhotných surovín a ochrana čistoty prírody sú jedinou cestou, ktorou sa dá zachrániť naša Zem.

Po návrate do školy sme sa zamysleli nad témami, ktoré sme si na koncerte vypočuli a svoje myšlienky sme vložili do spoločnej literárnej práce s názvom:

Interview so Zemou

Kto si?

Som Matka Zem, ľudia mi zničili sen.

Špinia ma odpadkami, znečisťujú skládkami.

Tisíce zvierat vymiera, posledná hodina mi udiera.

Rieky boli kedysi čisté, priezračné a pramenisté.

Továrne znečisťujú vzduch, už po nich zostáva len puch.

 

Ako sa cítiš?

Som veľmi unavená a z ľudí znechutená.

Všetci sú chamtiví, chcú autá, mobily.

Energiu mi uberajú, o mňa sa nestarajú.

Ozónovú vrstvu ničia, všade sa komíny týčia.

Dusím sa a trpím smädom, vodných zdrojov už nie je neúrekom.

V pôde sú jedy, vo vode odpad. Nevidíte, aký to má na mňa dopad?

 

Čo by si odkázala ľuďom?

Neničte ma, prosím vás, lebo na vás pošlem mráz,

veľké búrky, záplavy, koniec bude zábavy.

Budeme mať smolu, zahynieme spolu.

                                                   kolektívna práca

DEŇ ZEME

V utorok deň Zeme bol, zaburácal v lese hrom.

Prázdniny som v ten deň mal, do lesa som utekal.

Našiel som tam toľko smetí, ako v jednej triede detí.

Pochválil ma dedko, babka i odmena bola sladká.

Na tretí deň v škole koncert bol,

potom sme s deťmi vyzbierali plné vrecia odpadkov.

                                                        Boris Novotníček

O výtvarné spracovanie témy sme sa postarali na hodine výtvarnej výchovy, kde sme spoločnými silami zhotovili obrovský plagát s názvom "Zomierajú postojačky". Je venovaný našim lesom, ktoré v dôsledku nevhodného ľudského prístupu čaká tragický osud. Nečakajme však na to, kedy to nastane a pokúsme sa to zmeniť!

Aby sme ukázali, že vieme, ako na to, vložili sme všetky námety "Ako šetriť prírodu a jej zdroje" do spoločného leporela. Pri pohľade naň si vždy pripomenieme, ako sa máme či nemáme správať, aby bola naša planéta zachovaná aj pre budúce generácie.

Keďže sme nechceli zostať len pri slovách a sľuboch, cez poslednú vyučovaciu hodinu sme vyrazili do terénu. Naším cieľom bolo vyčistiť od odpadu najbližšie okolie školy. S obrovským nadšením sa nám podarilo vyzbierať do posledného cigaretového nedopalku celé dve ulice - Medňanskú a SNP. Sme zvedaví, ako dlho takéto čistučké vydržia.

Počas celého dnešného dňa sme spomínali v rôznych súvislostiach dve zázračné slová - separovanie a recyklácia. Tí, ktorým sa nezdajú byť zázračné, by si mali uvedomiť, že ak sa zázračne nezmení postoj ľudí k životménu prostrediu, planéta Zem zahynie. Zomrie a spolu s ňou aj tí, ktorí sa o jej zánik zaslúžili. Nenechajme to zájsť takto ďaleko a začnime rozmýšľať a konať zodpovednejšie! Naša planéta si to zaslúži! :o)

—————

Späť