Nebudete veriť, ale podarilo sa nám v triede vypestovať niekoľko ľadových kryštálov. Hoci neboli na dotyk studené, vyzerali úplne ako pravé! Potrebovali sme k tomu len sklenený pohár, vodu, soľ, rýchlovarnú kanvicu, špagát, ceruzku a malú lyžičku. Aby sme tvar jednotlivých kryštálov lepšie videli, použili sme aj trošku potravinárskeho farbiva. Na ceruzku sme uviazali šnúrku a vložili ju do skleneného pohára tak, aby sa nedotýkala stien ani dna pohára. Do zovretej vody sme postupne pridávali soľ dovtedy, kým sa nedala rozpustiť ani pri intenzívnom miešaní. Museli sme dávať pozor, aby soli nebolo príliš veľa (kryštály by vznikli na nerozpustenej soli a nie na šnúrke) ani príliš málo (kryštály by vznikali veľmi dlho). Slaný roztok sme potom preliali do skleneného pohára so šnúrkou. Na porovnanie sme si rovnaký pokus urobili aj s cukrom. Postupovali sme tým istým spôsobom, jediným rozdielom bola voľba inej farby.
Už po dni sme spozorovali prvé kryštáliky soli a potom nám rástli zo dňa na deň doslova pred očami:
Výhodou tohto pokusu bolo, že výsledok bol jedlý :o)
Zo sladkej vody sa nám síce kryštáliky na šnúrke nevytvorili, zato "ľadová kryha", ktorá vznikla navrchu bola omnoho chutnejšia, ako výsledok predchádzajúceho pokusu.
—————