Prieskum Tajuplného ostrova

14.05.2014 23:43

Po dlhých mesiacoch plavby sme počas hlbokej noci zakotvili pri brehoch neznámeho ostrova. Ani zďaleka sme netušili, kde sa nachádzame a čo nás čaká, lebo okolo nás sa rozprestierala hustá hmla. Aby sme do niečoho nenarazili, predpažili sme ruky a ohmatávali všetko, čo nám prišlo do cesty. Zrazu sa nám však prsty zaborili do niečoho mäkkého a slizkého. Bŕŕŕ! Striasli sme sa odporom. Čo to len môže byť? Rozhodli sme sa, že nebudeme ďalej pokračovať, kým tú tajomnú hmotu nepreskúmame. Po rozplynutí hmly sme zistili, že ide o nejakú nezvyčajnú látku, ktorej zloženie sme nepoznali. Zapátrali sme trošku na internete a zistili sme, že ide zrejme o tzv. "sliz" alebo "blivajz". Pomocou návodu sme sa pokúsili o jej vytvorenie.

SLIZ

Pomôcky:  100 ml lepidla Herkules, 100 ml studenej vody, 10 ml BORAXU (dostať kúpiť v záhradkárskych potrebách), 40 ml horúcej vody, potravinárske farbivo, 2 misky, uzatvárateľná nádoba

Postup:V jednej miske zmiešame 100 ml lepidla Herkules a 100 ml studenej vody. V ďalšej miske zmiešame 100 ml BORAXU a 40 ml horúcej vody. Primiešame potravinárske farbivo. Nakoniec oba roztoky najmenej 3 minúty intenzívne miešame v miske, pokiaľ sa obe zmesi nespoja. Potom získanú hmotu dôkladne spracujeme rukami. Uchovávame v mikroténovom vrecku, príp. uzatvárateľnej nádobe. Po hre s hmotou si ruky vyumývame mydlom pod teplou tečúcou vodou.

BLIVAJZ

Pomôcky: 1 balenie zemiakového škrobu (Solamyl), 2 dcl studenej vody, miska, potravinárske farbivo

Postup: V miske zmiešame škrob so studenou vodou do hladkej hmoty. Vodu pridávame postupne, ak bude hmota riedka, prisypeme škrob. Môžeme sfarbiť potravinárskym farbivom. Necháme chvíľu postáť. Po čase je povrch hmoty tvrdý, po nabratí sypký, ale o chvíľu sa správa ako kvapalina.

Teraz sme už bezpečne vedeli, že sa nachádzame na Tajuplnom ostrove. Po jeho dôkladnom preskúmaní sme objavili aj recept na ďalšiu nezvyčajnú hmotu, ktorej výrobu sme si hneď aj vyskúšali.

VLASTNÁ PLASTELÍNA

Pomôcky: hladká múka, soľ, slnečnicový olej, potravinárske farbivo, menší hrnček (1 dcl ako odmerka), lyžička, voda, veľká misa, uzatvárateľná miska

Postup: Do veľkej misy dáme 1 hrnček soli, 2,5 hrnčeka hladkej múky, zamiešame. Pridáme potravinárske farbivo, 1 hrnček vody, 1 čajovú lyžičku oleja. Všetko poriadne premiešame. Keď je hmota riedka, pridáme do nej hladkú múku. Uchovávame v chladničke v plastovej miske s uzáverom, príp. v mikroténovom vrecku maximálne 1 týždeň.

—————

Späť